/

Grants Hill HouseUckfield

Client
Wealden District Council
Awards
Shortlisted - Project Award - Housing Design Awards 2017
No of units
65 apartments, 2 cottages
Tenure Mix
Independent Living
PRP Studio
Surrey

Services:

  • Architecture
  • Grants Hill House replaces an outdated sheltered housing scheme within an existing older people’s community on the edge of the town centre. The dementia-friendly design provides independent living in an enabling environment, which is ‘care-ready’ to meet the changing needs of residents. The site is shared with bungalows belonging to the Thomas Scanlon Trust, a charity providing homes for older people. The proposed design creates a ‘social heart’ around a shared garden, linking the new development to the existing bungalows creating a strong sense of community from the outset.

    The main entrance is located in the centre of the proposed scheme with a generous foyer offering views into the courtyard garden, aiding orientation. The open plan layout of the social heart provides visual links to the landscaped gardens on both sides. Most apartments are orientated to face east, west or south, many of which are dual-aspect to maximise ventilation and daylight. Full height windows are proposed for the lounges and bedrooms to ensure light, bright interiors. Each apartment will have a private balcony/ patio with the potential to be enclosed with a winter garden. Some apartments are accessed via an open deck walkway with real ‘front doors’.

    The landscape design creates two intimate courtyard gardens; a Cloister garden adjacent to the communal lounge offers residents the opportunity to enjoy the peacefulness of this more private setting; an activity garden in the southern courtyard incorporates flowering multi-stem trees, open lawn for communal exercise and wellness activities, raised brick planters for gardening and rose parterre with benches for relaxation.