PRP

The development sits within Wichelstowe District Centre, providing contemporary, retirement living for older people at the heart of a new community. The proposals comprise 185 no. one, two and three bedroom apartments across two sites of varying scale; the larger overlooking the newly extended canal and the smaller adjacent to a new primary school.

The building form on the larger site encloses a series of three beautifully landscaped courtyards overlooking the canal. The four storey residential wings of accommodation are linked at ground floor by a 'plinth' building, creating a clear identity for each residential core.

On arrival the spacious reception lobby opens onto extensive communal facilities with fantastic views of the central courtyard and canal beyond. This courtyard is a vibrant, public-facing space, providing access to the canal towpath and nearby local amenities.

The satellite apartment block on the smaller site encompasses an intimate landscaped garden overlooking the pedestrian entrance to the primary school.

The hierarchy of forms and brick detailing on both sites, take reference from the historic Brunel railway village in the heart of nearby Swindon. A series of asymmetrical gable ends with chimneys and paired window surrounds, create distinctive architectural features which are bespoke to each residential block.

Client
Freeman Retirement Living
Services
Architecture, Development Consultancy

Related Projects